nadjisve.png
nadjisve.png
nadjisve.png

Nadji Sve Forum
Dobrodošli , Gost

Molim odaberite opciju: Prijava - Registracija .    Zaboravili ste lozinku?
Biznis - Tartufi u Srbiji (1 pregleda) (1) Gost
Idi na dno Odgovor Omiljena tema: 0
TEMA: Biznis - Tartufi u Srbiji
#75
Srdjan (Korisnik)
Junior Boarder
Nâpisa: 34
graphgraph
Korisnik je sada Offline Profil ovog korisnika
Biznis - Tartufi u Srbiji pre 8 Godina Karma: 4  
Tartufarenje

1

Opšte o tartufima

Šta je tartuf

Postoji prava terminološka zbrka oko samog pojma tartuf. Neki tartufima jednostavno nazivaju sve podzemne gljive, drugi samo podzemne gljive iz roda Tuber, dok treći prave kompromis tako što sve podzemnje gljive zovu tartufima, a gljive iz roda Tuber "pravim tartufima".
Mi ćemo tartufom nazivati samo gljivu iz roda Tuber, familja Tuberaceae, kako je definisana u enciklopediji Britanika, kao i u zakonodavstvima nekih zemalja (Francuska, Italija).
Tartufi su podzemne gljive koje žive u mikorizi sa raznim vrstama viših biljaka. Mikoriza je oblik simbioze kod koje se zajednički život gljive i biljke odvija na završecima korena biljke. Viša biljka sa kojom je gljiva u simbiozi naziva se simbiont
Takođe treba imati u vidu da se u kolokvijalnom jeziku tartufima naziva samo plodno telo gljive i to je ono sto se skuplja. Međutim sama gljiva je micelijum koji se rasprostire u zemlji i koji je golim okom nevidljiv.

Tartufi u taksonomiji

U savremenoj taksonomiji tartufi su svrstani u sledeće taksone:
Carstvo
Fungi
Tip
Ascomycota
Podtip
Pezizomycotina
Klasa
Pezizomycetes
Red
Pezizales
Familija
Tuberaceae
Rod
Tuber
Vrsta
Tuber sp.

2

Životni ciklus

Pojednostavljeno, životni ciklus tartufa izgleda ovako: Micelijum formira plodno telo koje kad sazri ispušta miris koji privlači puhove, veverice, divlje i pitome svinje, srne, puževe, insekte itd., koji otkopaju tartuf (plodno telo), pojedu ga i potom kroz sistem za varenje i putem izmeta oslobode spore iz kojih nastaje novi micelijum. Ukoliko su pogodni uslovi (klima, sastav zemljišta i sl.) i ukoliko postoji pogodni simbiont sa kojim micelijum može da uđe u simbiozu, gljiva ulazi u simiozu sa višom biljkom, micelijum nastavlja da se širi kroz zemlju i da daje nova plodna tela. I tako se krug zatvara.
Vrste tartufa
Konzumne vrste tartufa koje postoje u Srbiji su:
Tuber magnatum; Tuber aestivum (T. uncinatum); Tuber brumale; Tuber macrosporum.
Plodno telo Tuber magnatum-a je u raznim nijansama bele boje, a preostale tri vrste imaju plodno telo crne boje. Zbog toga su se u kolokvijalnom govoru odomaćili termini beli i crni tartufi.
Determinacija
Vrsta tartufa se determiniše na osnovu morfoloških svojstava karpofora (plodnog tela), mirisa i spora. Najpreciznija, naravno ne računajuci DNK analizu, je determinacija na osnovu oblika i dimenzija spora, te oblika i dimenzija ornamenata na sporama. Determinacija na osnovu spora je jednoznačna.

Čuvanje i konzervisanje

Tartufi se mogu čuvati (i očuvati) sveži u frižideru na temperaturi od 2 - 8 stepeni Celzijusovih 1 - 3 nedelje. Dužina njihovog čuvanja u frižideru zavisi od toga u kakvom su stanju izvađeni iz zemlje i po kakvom vremenu. Idealno je da su izvađeni celi, čvrsti, po hladnom vremenu i dopremljeni sa terena u portabl frižideru. Taktika čuvanja u frižideru je da se suvi tartufi svaki posebno umotaju u papirnate salvete ili maramice i drže u staklenim tegelama sa hermetičkim zatvaračem, ali tako da tegle ne budu pune tartufima više od 50% svoje zapremine. Potom se svakog dana menjaju papirnate salvete u koje su tartufi umotani, a tegla briše od kapljica kondenzovane vode.

3

Tartufi se najbolje konzerviraju trenutnim dubokim smrzavanjem u tunelima za zamrzavanje (kako se inače zamrzava većina namirnica u prehrambenoj industriji). Potom se pakuju u vakum pakovanje i čuvaju u hladnjači ili zamrzivaču na temeraturi od -18 stepeni Celzijusovih ili nižoj. Pre upotrebe se ne odmrzavaju nego pripremaju smrznuti.
U kućnim uslovima moguće je primeniti i tiho smrzavanje u zamrzivaču koje daje lošiji kvalitet tartufa kod odmrzavanja (lošiju strutkuru tkiva zbog većih kristala koji nastaju prilikom tihog smrzavanja), ali još uvek sasvim dobar. Kod tihog zamrzavanja je važno da se tartufi smrzavaju svaki odvojeno ili uvijeni u papir da se ne bi slepili jedan sa drugim. U novije vreme postoje zamrzivači za domaćinstva koji imaju komore za zamrzavanje sa strujom hladnog vazduha (zapravo mini tunele) i tako omogućuju da se manje količine tartufa zamrznu i čuvaju po najvišim standardima i u kućnim uslovima.
Pored zamrzavanja koje je daleko najsuperiorniji način konzervisanja, postoji i čitav niz arhaičnih načina poput konzerivsanja u slanoj vodi, u salamuri, u pesku, u ulju, u vinu, u puteru, u masti itd. Svi ovi starinski načini podrazumevaju značajno gubljenje organoleptičkih svojstava tartufa i kraći vek trajanja, pa su potpuno neprimereni današnjem vremenu u kome gotovo svako domaćinstvo ima zamrzivač.

4

Tartufarski pas, alati i vađenje tartufa

Tartufarski pas

Traganje za tartufima je teorijski moguće i sa svinjom, medvedom i slično, pa i bez pomoći ikakve životinje, ali u praksi to su potpune besmislice i pas ostaje kao jedina realna mogunćost.
Svaki pas ima dovoljno dobar njih da namiriše tartufe pod zemljom.
Takođe, svaki fizički i psihički zdrav pas, bilo koje rase, uključujući i mešance može da se obuči za traženje tartufa, pod uslovom da već nije korisćen za lov ili da nije previše star.
Priče o "rasi tartufarskih pasa" koji nagonski traže tartufe, te o krvnim linijama tartufarskih pasa genaracijama unazad, su takođe potpune besmislice. Ako bi tako nešto i postojalo, to onda ne bi bio Canis familiaris (domaći pas), nego neka sasvim druga vrsta stvora, koja bi onda trebalo da ima i drugi naučni naziv. Mi ćemo ovde gororiti o domaćem psu kao pomoćniku u skupljanju tartufa i nećemo se baviti mitovima.
Izbor psa zavisi od mnogo faktora, a idelnog nema. Flegmatični psi prave manje problema na terenu, nisu skloni da jure divljač i da se udaljavaju od vodiča, lakše primaju obuku, ali su manje efikasni od dobro obučenog psa koji je temperamentan. Važna je i veličina psa. Manji pas je lakši za transport, lakši za nošenje u slučaju potrebe, na primer, kod prelaženja neke prepreke poput brvna postavljenog preko kanala ili reke, manje se povređuju od većih, imaju bolji "rad na rupi", generalno duže žive itd., ali su po pravilu temperamentniji i teži za obuku.
Psi koji potiču sa severa ili iz planina, su sasvim prihvatljivi zimi, ali leti na terenu prosto nemaju šta da traže. Takođe u našim klimatskim uslovima žive kraće nego u geografskim područijima iz kojih potiču. Nepraktični su i psi koji imaju dugu dlaku ovčarskog tipa.
Ukratko: Psi lovačkog tipa i kratke dlake su fizički najprilagođeniji boravku na terenima na kojima ima tartufa i dobro obučeni su efikasniji od flegmatičnih tipova pasa, ali se znatno teže obučavaju i potrebno je mnogo više vremena i energije za njihovu obuku nego kod ovih drugih.
Pitanje koje se često postavlja je mužijak ili ženka. Ženke se teže održavaju zbog teranja, povremene lažne skotnosti, a ako se koriste za rasplod, onda se u periodu dok imaju mlade ne mogu koristiti za tartufarenje. Mužijaci se lakše održavaju, ali su po pravilu lošiji radni psi, pogotovu na terenima na kojima se kreću ženke u teranju.

5

Izlazak jednog vodiča sa dva psa istovremeno na teren lako može biti kontraproduktivan, a sa više od dva, sigurno jeste kontraporduktivan. Dva psa ne povećavaju šansu za pronalazak tartufa za 100 %, nego za 10-20% i to samo u odnosu na jednog sasvim prosečnog psa. U odnosu na jednog dobro obučenog i vrlo iskusnog psa, šanse rastu za nula procenata. Dva psa je teško pratiti i kontrolisati od strane jednog vodiča, a više od dva je čak nemoguće. Držanje više od jednog psa ima smisla u slučaju da se jedan pas povredi, strada ili ugine.

Obuka psa

Tartufarski pas može da prođe i druge vrste obuke koje su kompatibilne sa obukom psa tragača (što tartufarski pas zapravo jeste). Na primer, to može da bude i pas za samoodbranu. Sama obuka za pronalazenje tartufa nije previše komplikovana u odnosu na neke druge, na primer, za policijskog službenog psa, a o vodiču slepih i izvođenju cirkuskih tačaka i da ne govorimo. Najbolje je početi sa 3-4 meseca starosti, čim štene prođe proces vakcinisanja i izađe iz karantina, mada nije kasno čak ni sa 3-4 godine starosti (cirkuski dreseri neće ni da pogldaju psa malađeg od dve godine). Od mladog psa ne treba očekivati mnogo. Koliko je pas dobar, vidi se tek posle druge godine starosti, kad pas sazri.
Dobra opšta poslušnost je poželjna, ali nije neophodna da bi pas pronalazio tartufe. Međutim, bez elementarne opšte poslušnosti, previše je naporno, a i pas je na terenu stalno izložen raznoraznim opasnostima.
Tarufarskog psa je moguće obučiti i bez tartufa. Radi se o tome, da se pas nauči da reaguje na svaki miris pod zemljom koji nije životinjski (puh, miš, poljski pacov, veverica i sl.). U praksi je najbolje uzeti buđavi sir gorgonzolu, pomešati ga sa pasiranim belim lukom, staviti u neku malu plastičnu kutijicu sa izbušenim rupama i to koristiti kao "mamac". Mamci se zakopavaju plitko, bez utabavanja zemlje i ostavljaju da stoje 24 - 48 sati, kada se pas dovodi da ih traži. U zadnjoj fazi obuke, moguće je koristiti i bilo šta što ima miris tartufa. Najeftinije je maslinovo ulje sa mirisom tartufa iz samoposluge ili neki namaz sa tartufima, koji se takođe moze naći u boljim samoposlugama.
Kad god pronađe mamac ili stvarni tartuf u prirodi, psu se daje hrana kao nagrada uz obilato hvaljnje i podsticanje. To se čini da bi se povezao nagon plena sa tartufima, pošto tartufi nisu prirodna hrana i "plen" psa. Ne treba navikavati psa da jede tartufe, još manje mu treba stavljati tartufe u obrok kako bi na taj način povezali tartufe sa hranom, jer će pas manje tartufe koje pronađe pojesti, a veće oštetiti i tako ih učiniti gotovo bezvrednim. U prnicpu, pas na terenu ne bi smeo da jede ništa drugo izuzev onog sto dobija kao nagradu direktno iz ruke vodiča. Nagrade posle uspešnog lociranja tartufa se daju psu uvek i bez izuzetka. To važi i za stare i iskusne pse koji godinama traže tartufe. U početku se koristi parče slanine ili nečeg što je prava poslastica za psa, a kasnije kod iskusnog psa koji radi rutinski, dovoljna je i kockica hleba. Psa ne treba izvoditi na teren sitog.

6

Neuporedivo važnije od posedovanja tartufa za obuku (koji kao što smo već rekli i nisu neophodni) je znati terene na kojima ima tartufa kao i vreme kad ih ima. Bez toga može se potrošiti i 10 kg tartufa za obuku, a pas nikada nece naći nijedan jedini tartuf u prirodi.
Naravno za obuku psa, potrebno je znati i opšte principe i tehniku dresure pasa, ali time se ovde nećemo baviti. Postoji mnogo literature na tu temu, pa onome ko je nema preporučujemo da nabavi nešto od toga, kao i da se konsultuje sa iskusnim dreserima ako ima mogućnosti.

Alati za kopanje

Tradicionalni alati u vidu raznih ašovčića, krampova, naoštrenih gvozdenih poluga i slično, spadaju tamo gde su i nastali: u srednji vek. Deluju egzotično, mogu da budu fine izrade i lepog izgleda, ali su krajnje nepraktični. S njima se malo tartufa izvadi celo, a i po pravilu su teški za nošenje.
Alat treba da bude lak, a čvrst, oštar samo na jednom mestu, na ostalima tup kako bi se smanjila verovatnoća da se nehotice iseče tartuf. Takođe da nije glomazan kako bi se spretno sa njim rukovalo. U praksi su se najbolje pokazale čvrsta baštenska lopatica za vađenje korova širine oko 2 cm sa poluprofilom, zatim veća, iz jednog dela livena kašika za sladoled bez mehanizma, te dleto za duborez takođe širine oko 2 cm i sa blagom krivinom pri vrhu. Naravno, moguće je koristi i razne druge slične alakte što zavisi od mašte, iskustva i individualnih sklonosti svakog pojedinog tartufara.

Vađenje tartufa

Kad pas nađe tartuf i zagrebe po zemlji pored njega, odmah se komandom zaustavi i ostavi da čeka u mestu, a tartufar klekne i pažljivo otkopova. Crni tartufi, pogotovu zimski, nisu duboko u zemlji, dok beli mogu biti i 40-tak cm, ali ne obavezno. Ukoliko se predpostavlja da se radi o belom tartufu, ili velikom komadu crnog, koji imaju jak miris, korisno je da tartufar pomiriše zemlju da bi utvrdio gde se tačno tartuf nalazi. Ako se posle opreznog kraćeg kopanja ne vidi tartuf, niti se po mirisu može utvrditi gde je, onda se ponovo pozove pas da ga pokaže i tako sve dok se ne ugleda tartuf. U tom trenutku se pas nagradi, poželjno je pohvaliti ga i potapšati, i nastavi polako sa otkopavanjem tartufa pazeći da se ne ošteti. Nakon što se tartuf izvadi iz zemlje, rupa koja se napravi njegvim iskopavanjem obavezno se zatrpa i zemlja utaba kako ne bi doslo do sušenja i odumiranja micelijuma gljive na tom mestu.
Ako se tartuf želi izvaditi neoštećen, suštinski je važno da se klekne i da se radi pažljivo i bez žurbe. Klečanje na zemlji, pogotovu po vlažnom vremenu, pa još ako je i hladno, može da bude vrlo neprijatno, ali nema druge ako se želi većina tartufa izvaditi neoštećena. Da bi se ublažio problem, mogu se koristiti neke vodonepropusne pantalone ili neka vrsta štitnika za kolena.

7

Tereni sa tartufima u Srbiji

Tartufe nalazimo u zemljištu čija se kiselost kreće u rasponu pH vrednosti od 6, 5 do 8, a idealno je neutralno do blago bazno zemljište sa pH vrednostima malo iznad 7.
Zbog nedovoljne godišnje količine padavina u najvećem delu Srbije, belih tartufa (T. magnatum) ima samo pored vodotkova gde je nivo podzemnih voda visok, uglavnom na nižim nadmorskim visinama u topoljacima sa belom topolom (Populus alba) i okolo njih, kao i ispod hrasta lužnjaka (Quercus robur). Najbolji tereni su reke Jasenica i Kubrušnica.
Generalno, crnih tartufa ima na većini terena na kojima ima i belih (obrnuto ne važi), ali su po pravilu sitniji i lošijeg kvaliteta.
Pravi tereni za crne tartufe su u tzv. pobrđu gde su krupniji i boljeg kvaliteta. Naš najbolji teren je Fruška Gora. To su lipove šume (poglavito Tilia tomentosa) koje su zamenile posečene ili teško devastirane cerove (Quercus cerris) šume iz prošlih vremena. Ima ga, ali manje, i u cerovima šumama, uglavnom u prosecima ili pored šumskih puteva.
Sigurno je da pored ovih terena navedenih na oba spiska ima još dosta drugih, pogotovu manjih. Neki od njih tek treba da uopšte budu otkriveni.

8

Tereni sa belim tartufima (Tuber magnatum Pico)

Reka Jasenica
• Selo Natalinci na putu Topola - Smederevska Palanka;
• selo Saranovo na putu Topola - Markovac;
• selo Sepci nizvodno na Jasenici od Saranova;
• selo Mramorac na putu Topola - Natalinci - Smederevska Palanka;
• desna strana reke između drumskog mosta na putu S. Palanka - V. Plana i železničkog.
Reka Kubrušnica
• Selo Belosavci i selo Glibovac na putu Mladenovac - Smederevska Palanka sa druge strane pruge gledano sa puta.
Reka Lug
• Kod skretanja za selo Kovačevac na put Mladenovac - Smederevska Palanka, pored benzinske pumpe, sa druge strane reke gledano sa puta.
Šuma Crni Lug
• Skretanje na levo (iz pravca Beograda) kod pumpe u selu Boljevcu i put sam vodi, prvo do semenske hrastove sume, a potom put ide pored ograđenog lovista.
Selo Kupinovo
• Od mosta kod crkve na putu prema Savi ide se uz kanal, pa se skrene na levo, preko mostića na kanalu. Masa belih topola, ide se unazad prema selu Kupinovu uz kanal.
Obedska Bara
• Bele topole koje se nalaze na suprotnoj obali bare u odnosu na motel. Prilaz je tako što se u Obrežu odmah iza benzinske pumpe skrene na levo (kad se dolazi iz Beograda) i zaobiđe se Obedska bara. Potom svih šest greda između Obedske bare i reke Save.
Poligon-Nikinci
• Ide se putem Obrež - Grabovci. Sa leve strane puta, nešto pre nego se naiđe ponovo na asvalt, počinje veliki prostor pun belih topola, izbrazdan kubicima i kanalima. Jedan prilaz je baš na tom mestu, a drugi lakši, je taj da se dođe do asvalta i tu na pocetku asvalta gde se nalazi jedna osmatračnica i jedna pomoćna kućica sa druge strane puta, krene se kroz mladu šumicu hrasta i graba sa leve strane, ona se prođe, dođe se do kanala i pređe se kanal na nekom pogodnom mestu.
Selo Grabovci
• Hrastova šuma na Vitojevićkom ostrvu i bele topole pored same reke Save. Pređe se mostić preko kanala, prođu se topole kanađanke ide se putem prema Savi;
• šuma Debeljak koja se graniči sa lovištem Karakuša.
Platičevo
• Šume Senajske Bare i lovište Maletića lug.
Selo Klenak
• Lovište Karakuša, kao i šuma sa suprotne strane puta, pored same pruge, kod prvog skretanja za Klenak kada se dolazi iz pravca Platičeva.
Reka Bosut
• Ušće Busouta u Savu, sa leve strane reke.
Selo Jamena
• Selo na tromeđi Srbije, Hrvatske i Bosne. Šume sa leve strane puta Morović - Jamena.
Sela Urovci i Ratari
• Sela se nalaze na putu Obrenovac - Šabac, a tereni su topoljaci sa belom topolom od puta prema Savi, iza seoskih kuća od kojih se ne vide s puta.
Selo Provo
• Skrene se sa puta Obrenovac-Šabac za selo Provo, prođe se centar sela, nastavi se prema nasipu i ide putem pored nasipa uz Savu. Tereni su topoljaci sa belom topolom.
Mačva
• Šumice sa obe strane puta Bogatić - Klenje;
• šumice sa obe strane puta Bogatić - Crna Bara i Bogatić - Banovo Polje;
• šumice sa obe strane puta na izlazu iz Banvog Polja prema Noćaju;
• šumice sa desne strane puta Banovo Polje - Ravnje;
• topoljak sa leve strane puta na ulazu u selo Noćaj iz pravca sela Salaš Noćajski;
• drugi topoljak bele topole sa leve strane na izlazu iz sela Noćaj prema selu Glušci.
Reka Karaš
• Selo Kajtasovo;
• selo Grebenac uzvodno od Kajtasova;
• selo Dupljaja uzvodno od Grebenca;
• selo Jasenovo uzvodno od Dupljaje;
• selo Straža, uzvodno od Jasenova, šuma kod industrijskog mlina;
• sela Banatska Subotica i Dobričevo, uzvodno od sela Straže, pa sve do sela Vojvodinci.

9

Tereni sa crnim tartufima

(Tuber aestivum Vittadini i Tuber brumale Vittadini)
Fruška gora
• Generalno sve lipove šume na južnoj strani Fruške gore i ravne lipove šume severno od vododelnice kao i na samoj vododelnici;
• šuma Lipovača;
• šuma Vorovo;
• šuma Lipik;
• šuma Lipovac;
• šuma Orlovac;
• šume oko Rohalj baza;
• šume severo-istočno od Vrdnika;
• šuma severno od manastira Krušedol.
Deliblatska pešara
• Zagajička brda i Dumača; autohtone sume hrasta u prostoru između sela Grabenac, Šušara i Zagajica.
Šuma Duboko
• Šuma u trouglu Barič, Mala Moštanica, Umka. Dolazi se tako što se sa puta Beograd - Obrenovac, na delu Umka - Barič, skrene na levo (gledano iz Beograda), putem prema Maloj Mšotanici.
Planina Kosmaj
• Šuma Košutica. Nalazi se iznad kamenoloma koji je sa desne strane kada se ide putem Mladenovac - Kosmaj, posto se prođe selo Koraćica.
Selo Amerić
• Selo na putu Beograd - Ralja - Mladenovac, sa desene strane puta (kada se ide iz Beograda) pre samog ulaska u Mladenovac. Šume oko sela na ravnom. Lipa i hrast cer.
Selters Banja
• Mladenovačka banja koja se nalazi pored puta Mladenovac - Topola, na izlazu iz Mladenovca. Teren je park same Banje. I to dobar jer se održava, a leti i zaliva.
Selo Rabrovac
• Ide se putem Smederevska Palanka - Mladenovac i skrene na levo (kada se ide iz pravca S. Palanke) prema Rabrovcu i Jagnjilu. Uđe se u selo skretanjem na levo i odmah tu je šuma hrasta cera sa desne strane.
Reka Jasenica
• Desna strana reke odmah iza želzničog mosta na pruzi Smederevska Palanka - Velika plana.
Planina Oplenac
• Park na vrhu Oplenca.
Planina Rudnik
• Šume na jugo-zapadnoj strani planine.
Reka Vitovnica
• Oko manastira Vitovnica;
• selo Vitovnica prema ušću Melničke reke;
• prostor između sela Vitovnica i Melnica.
Manastir Zaova
• Razređena ravna šuma pre ulaska u manastir.
Svrljiške Planine
• Razni lokaliteti na južunoj strani planina;
• severno od Bele Palanke;
• zapadne ekspozicije istočno od Svrljiga.

10

Periodi fruktifikacije tartufa

maj
juni
juli
avgust
septembar
oktobar
novembar
decembar
januar
februar
mart
april
Tuber aestivum (Tuber uncinatum)
Tuber rufum
Tuber exavatum
Tuber macrosporum
Tuber magnatum
Tuber mesentericum
Tuber brumale

11

Nadmorske visine tartufa

Vrsta tartufa

Nadmorska visina
Tuber magnatum
70 - 300 m
Tuber macrosporum
70 - 300 m
Tuber rufum
70 - 1000 m
Tuber brumale
70 - 1000 m
Tuber aestivum (T. uncinatum)
80 - 1000 m
Tuber exavatum
80 - 1000 m
Tuber mesentericum
280 - 1000 m

12

Simbionti tartufa u Srbiji
Tuber aestivum Vittadini (Tuber uncinatum Chatin)
• Tilia spp. (posebno Tilia tomentosa);
• Quercus farnetto;
• Quercus cerris;
• Quercus robur;
• Populus alba;
• Corylus colurna.
Tuber brumale Vittadini
• Tilia spp. (posebno Tilia tomentosa);
• Carpinus betulus;
• Carpinus orientalis;
• Quercus cerris;
• Quercus farnetto;
• Quercus robur;
• Populus alba;
• Corylus colurna.
Tuber excavatum Vittadini
• Tilia spp.;
• Quercus spp.;
• Populus alba;
• Fagus silvatica;
• Corylus colurna.
Tuber macrosporum Vittadini
• Populus alba;
• Quercus robur.
Tuber magnatum Pico
• Populus alba;
• Quercus robur;
• Quercus pubescens;
• Ostrya carpinifolia.
Tuber mesentericum Vittadini
• Fagus silvatica;
• Quercus cerris;
• Quercus farnetto;
• Tilia spp.;
• Carpinus betulus;
• Corylus colurna.
Tuber rufum Pico
• Tilia spp.;
• Quercus spp.;
• Populus alba;
• Carpinus betulus;
• Pinus nigra.

13

Bioindikatori tartufa u Srbiji
Vrsta
Objašnjenje
Cornus mas Linnaeus
Cornus sanguinea Linnaeus
Crataegus mongoyna Jacquin
Crataegus oxyacanta Linnaeus
Fraxinus ornus Linnaeus
Rubus caesius Linnaeus
Ruscus aculeatus Linnaeus
Ukazuju na toplu osunčanu ekspoziciju sa dovoljno svetla, blago bazno zemljište i proređenu šumu.
Anisotoma cinnamomea Panzer
Insekt koji se razvija u karpoforu (plodnom telu tartufa), aktivan čak i zimi po snegu.
Helix pomatia Linnaeus
Vinogradarski puž koji se hrani karpoforom tartufa.

14

Tržište tartufa

Samo tri vrste imaju berzanske cene: Tuber magnatum, Tuber melanosporum i Tuber aestivum (T. uncinatum).
Tuber borchii ima potražnju samo u Italiji gde se čak i uzgaja.
Tuber brumale ima potražnju širom Evrope, ali ne i van nje, i uglavnom se koristi kao jeftinija zamena za Tuber melanosporum.
Tuber indicum je vrsta morfološki toliko slična T. melanosporum-u da ih je nemoguće razlikovati samo na osnovu morfoloških svojstava. Međutim nema nikakvog mirisa i zato je vrlo jeftin. Koristi se za "sečenje" T. melanosporum-a tako sto se pomešaju i posle nekoliko dana T. indicum dobije miris T. melanosporum-a (prevara koja je krivično delo u Francuskoj). Tuber indicum-a ima samo u Centralnoj Aziji, uglavnom u Kini. U Indiji ga uopšte nema iako na to upućuje njegov latinski naziv.
Izveštaji o nalazima Tuber melanosporum-a i Tuber borchii-ija u Srbiji su krajnje nepouzdani.
Dakle, od tri vrste koje imaju berzanske cene, u Srbiji postoje dve. A od jedine dve skupocene vrste, skuplje od najboljeg beluga kavijara, samo jedna: Tuber magnatum, beli tartuf iz Albe.
Količine belog tartufa (T. magnatum) u Srbiji nisu sasvim jasne. Ljubitelji "lovačkih prica" spominju stotine kilograma, a obožavaoci barona Minhauzena tone, pa čak i hiljade tona.
Najbliže naučnoj istini je da ga ukupno ima svega nekoliko desetina kilograma, uz blago variranje te količine iz godine u godinu zavisno od vremenskih prilika.
S druge strane sasvim je jasno da se dugoročno posmatrano količine smanjuju, pre svega zbog nemilosrdne seče belih topola (Populus alba), glavnog simbionta belog tartufa u Srbiji, kao i zbog sveopšteg zagađenja, pre svega u dolinama reka gde su i njegova glavna staništa.

15

Cene tartufa na svetskom tržištu
(U evrima za kilogram)
Vrsta tartufa
Svež
Smrznut - ceo
Smrznut - komadi
Pasterizovan - celi
Namaz
Maslinovo ulje
Tuber magnatum
2000 - 8000
2200 - 3600
1900 - 2000
1500 - 3300
600
130
Tuber melanosporum
1200 - 2500
1500 - 1600
1300
1300 - 1600
500 - 600
70
Tuber aestivum (T. uncinatum)
170 - 450
240 - 300
200
250 - 350
140 - 240
Tuber borchii (T. albidum)
500
400
270
Tuber brumale
150 - 300
Tuber indicum
30 - 50

16

Višejezični nazivi tartufa
Tuber aestivum Vittadini
• sr: Crni letnji tartuf
• en: Truffle of the Jean Saint; Summer truffle;
• fr: Truffe d'été; Truffe de la Saint-Jean
• it: Tartufo nero estivo;
Tuber aestivum Vittadini varietas uncinatum Chatin
• sr: Crni letnji tartuf
• en: Truffle of Burgundy; Truffle of Lorraine
• fr: Truffe grise de Bourgogne
Tuber borchii Vittadini (Tuber albidum Pico)
• sr: Borhi
• en: Whitish truffle; Bianchetto truffle
• fr: Truffe blanchâtre; Truffe blanche de borch
• it: Tartufo bianchetto
Tuber brumale Vittadini
• sr: Crni zimski tartuf
• en: Winter truffle
• fr: Truffe d'hiver, Truffe vermande du Poitou
• it: Tartufo fetido
Tuber brumale Vittadini forma moschatum Ferry de Bellone
• sr: Zimski crni tartuf
• en: Musky truffle
• fr: Truffe musquée
• it: Tartufo moscato
Tuber Indicum Cooke & Masee Grevillea
• sr: Kineski tartuf
• en: Truffle of China; Chinese truffle
• fr: Truffe de Chine; Truffe de l'Himalaya; Truffe d'Asie
Tuber macrosporum Vittadini
• sr: Makrosporum
• en: Smooth black truffle;
• fr: Truffe lisse
Tuber magnatum Pico
• sr: Beli tartuf
• en: White truffle; Truffle of Piedmont; Traffle of Alba
• fr: Truffe blanche d'Alba; Truffe grise d'Italie; Truffe grise du Piémont; Truffe des provençaux; Truffe grise du Piémont
• it: Tartufo del Piemonte; Tartufo bianco d'Alba
Tuber melanosporum Vittadini
• sr: Francuski Perigo tartuf
• en: Truffle of Perigord, Black Perigord truffle, Truffle of Norcia
• fr: Truffe du Périgord; Truffe périgourdine; Truffe franche; Truffe vraie; Truffe noire de Norcia; Truffe noire de Spoleto; Truffe noire précieuse
• it: Tartufo nero
Tuber mesentericum Vittadini
• sr: Mezenterikum
• en: Truffle of Bagnoli; Truffle of Meuse
• fr: Truffe mésentérique
• it: Tartufo mesenterico
Tuber rufum Pico ex Fries
• sr: Rufum
• en: Red truffle; Cinnamon truffle
• fr: Truffe nez de chien; Truffe roussâtre; Truffe rouge.
• it: Tartufo rosso

17

Narodni nazivi drveća
Carpinus betulus Linnaeus
• Grab
• Obični grab
Carpinus orientalis Miller
• Beli grab
• Belograbić
Cornus mas Linnaeus
• Dren
Cornus sanguinea Linnaeus
• Svib
Corylus colurna Linnaeus
• Mečija leska
Crataegus mongoyna Jacquin
• Beli glog
Crataegus oxyacanta Linnaeus
• Crveni glog
Fagus silvatica Linnaeus
• Evropska bukva
• Bukva
Fraxinus ornus Linnaeus
• Crni jasen
Ostrya carpinifolia Scopoli
• Crni grab
Pinus nigra Arnold
• Crni bor
Populus alba Linnaeus
• Bela topola
Quercus cerris Linnaeus
• Hrast cer
• Cer
Quercus farnetto Ten.
• Hrast sladun
• Sladun
Quercus pubescens Willdenow
• Hrast medunac
Quercus robur Linnaeus
• Hrast lužnjak
• Dub
Rubus caesius Linnaeus
• Nizijska kupina
• Kupina
Ruscus aculeatus Linnaeus
• Bodljikava veprina
Tilia sp.
• Lipa
Tilia tomentosa Moench.
• Srebrnolisna lipa
• Pepeljasta lipa
• Bela lipa

33

Korisni linkovi

Truffle research center - Centar za istraživanje tartufa http://www.truffle.org/
TUBERKEY - Ključ za tartufe Alessandre Zambonelli http://www.truffle.org/tuberkey/tuberkey-english.html
Albatartufi - Berza tartufa u Albi http://www.albatartufi.com/truffle.htm
Aqualagna - Berza tartufa u Aqualangi http://www.tuber.it/eng/index.htm
Truffle Market - Berza tartufa http://www.trufflemarket.com/
Urbani Tartufi - Porodica koja se generacijama bavi tartufima http://www.urbanitartufi.it/Inglese/homepage_eng.htm
Plantin truffles - Francuska tartufarska familija; veliki izvoznici http://www.plantin.com/

34

APPENDIX A: KOMANDE ZA TARTUFARSKOG PSA

NAZIV
U KOMBINACIJI SA:
OPIS
APORT
pusti, uzmi
Da donese neki predmet.
ČEK
stop, dođi, k nozi, idi, okret, ...
Da nepomično čeka dok ne dobije sledeću komandu.
ČUVAJ
Da očekuje napad neprijatelja.
DOĐI
k nozi, sedi, lezi, idi
Da dođe kod vodiča, ma gde da se nalazi i ma sta da radi u datom trenutku.
DOLE
sedi, lezi, ostani
U kolima, da legne ispod sedišta; pandan komandi "mesto" u stanu.
DOSTA
Da prestane da laje.
DRŽI GA
stop,ček, nazad, čuvaj
Da napadne nekog ili nešto.
FUJ
Da ne uzima u usta ili da ispljune već uzetu, bilo koju hranu.
HAJDE
Da bez zadržavanja nastavi da prati vodiča (u toku slobodne šetnje).
HOP
sedi, ček
Da uskoči, iskoči ili preskoči. (Uglavnom kod ulaska i izlaska iz automobila.)
IDI
dođi, k nozi, stop, ček
Da može da se kreće po sopstvenoj volji.
K NOZI
dođi, okret, idi, nazad
Da svojim desnim ramenom priđe uz levu nogu vodiča i tako ostane sve do sledeće komande.
KRENI
stop, ček
Posle stop i ček da krene idući uz nogu vodiču; koristi se na semaforu, na pešačkom prelazu i sl.
LET
dođi, k nozi, okret, ček
Da nešto što je skrenulo pažnju psa, ne treba da bude predmet njegove pažnje.
LEZI
sedi, ostani, ček
Da legne.
MESTO
Da ode na svoje mesto u stanu ili u boksu.
MOŽE
Da pas može da jede hranu i/ili pije vodu koja je pred njim.
35
NAZIV U KOMBINACIJI
SA:
OPIS
NAPRED
dođi, k nozi, okret, ček
Da ide u pravcu koji se pokazuje rukom.
NAZAD
let, dođi, k nozi
Da se vrati nazad (prema vodiču).
NE
Kao upozorenje da vodič ne odobrava to što pas radi; mora trenutno da prestane.
OKRET
k nozi
Da se okrene za 180 stepeni držeći se uz nogu vodiča.
OSTANI
dođi, k nozi, sedi, lezi
Da ne prati vodiča.
POKAŽI
stop, ček
Da zagrebe nogom pored tartufa u toku kopanja vodiča.
PUSTI
uzmi, aport, drži ga
Da pusti bilo koji objekat koji drži u čeljustima (uključujući i objekat napada).
SEDI
dođi, lezi, k nozi, ostani
Da sedne.
SKLONI
Da se skloni sa mesta na kome se nalazi i da se ne vraća na njega bez poziva.
STOP
ček
Da nepomično stane, ma sta da radi u tom trenutku.
TAK
Kao potvrda da se pas ponaša ispravno, tj. da je tačno izvršio komandu vodiča.
TRAŽI
Da traži tartuf i da zagrebe pored njega nogom kada ga nađe.
UZMI
pusti, aport
Da uzme predmet u čeljust i drži ga do sledeće komande.
Napomena: Reči "DOBARPAS" i "LOŠPAS" koriste se za hvaljenje psa (i izražavanje oduševljenja vodiča postupkom psa), odnosno za grdnju psa (i izražavanje razočarenja vodiča postupkom psa).

36

APPENDIX B: LIČNI PODSETNIK ZA NEGU PSA

UPOZORENJE: Ovaj tekst nije uputstvo za lečenje psa!!! Pas se mora lečiti u dogovoru sa veterinrom! Tekst je isključivo informativnog karaktera. Ako neke informacije sadržane u njemu eventualno iskorstite za lečenje psa u krajnjoj nuždi, to činite isključivo na sopstveni rizik.

Čišćenje od parazita

Mebendazol, Helmevet, Soltric, Vermox se koriste po pet dana (sa pauzom od 20 dana) i dozom od 2x1/2 do 4 meseca starosti, a potom 2x1. (Kod odraslih pasa proizvođač Soltric-a preporucuje veće doze.)
VAŽNO je da je prilikom davanja tableta stomak potpuno prazan, što znači da se tableta daje počev od tri sata posle jela, pa do najmanje tri sata pre sledćeg obroka. To je zbog toga što hrana potpomaže resorbciju leka (koji je toksičan) u organizmu, a ideja je da ubije samo parazite u crevima.
Drontal Plus, Cestal Plus i Pratel (sva tri imaju isti sastav) se daju jednokratno, ali takođe na prazan stomak.
Kod teških infekcija i generalno ako postoji rizik od reinfekcije ceo tretman se ponavlja posle 20 dana, odnosno ponovo se počinje na 21 dan posle zadnjeng uzimanja leka. Ovo je radi temeljitosti, jer jaja parazita mogu da prežive tretman lekom (lekovi su efikasniji u ubijanju adultnih oblika u odnosu na juvenilne). Pošto je ciklus razvoja parazita od jaja u odraslu formu između 2-3 nedelje (zavisi kako kod koje vrste), tretman se ponavlja da bi se uništili paraziti koji su se razvili iz jaja, a koja su eventualno preživela prvobitni tretman.
Dakle ukupan tretman je iz dva puta sa razmakom od 20 dana i koristi se isti lek. Međutim, kod sledećeg čisćenja, preporučljivo je koristiti neki drugi lek. Razlog je taj da se različitim hemijskim sastavom različitih lekova pokrije što siri spekatar parazita, kao i ukupna pouzdanost lečenja (neki lek kvalitetnije uništava jednu vrstu parazita, drugi drugu itd.)
Neki veterinari smatraju da čisćenje treba vršiti na svaka 4 meseca do dve godine starosti psa, a potom na svakih 6 meseci. Drugi pak smatraju da psa treba redovno celog života čistiti na svakih 3 meseca. (Štenad do 3,5 meseci se čiste od parazita po posebnoj šemi, najčešće na svake 3 nedelje počev od 2 nedelje života pa sve do 14 nedelje.)

37

Vakcinacija

Vakcinacija štenadi protiv štenećaka, virusne žutice, parvovirusa, parainfluence i leptospiroze (kombinovana vakcina DHPPi+L) se vrši od 8-me nedelje starosti. Prva revakcinacija je sa 12 nedelja, a druga revakcinacija sa 16 nedelja starosti. Vremenska razlika između vakcina i revakcina mora da bude najmanje 20 dana. Takođe je potrebno da je u trenutku primanja vakcine ili revakcine prošlo tri ili više dana od zadnjeg čišćenja od parazita. Pošto prođe program vakcinacije kao štene, odrastao pas se revakciniše vakcinom DHPPi+L na svakih godinu dana sve do duboke starosti, odnosno dok je dobrog zdravlja.
Vakcinom protiv besnila pas se vakciniše jednokratno posle šest meseci starosti uz redovne revakcinacije na svakih godinu dana, iziuzev u slučaju lovačkih pasa koji se revakcinišu na svaki šest meseci zbog povećanog rizika od stupanja u kontakt sa životinjom zaraženom besnilom.
Pas se nikad ne vakciniše (revakciniše) ako je bolestan. Uputno je uvek pre vakcinisanja proveriti stanje zdravlja psa. Među veterinarima preovlađuje mišljenje da je bezbedno vakcinisati kuje u teranju jer je to prirodan proces, a ne bolest.
Lažna skotnost
Kada se primeti lažna skotnost i nabreklost dojki, onda je postupak sledeći:
1. Prvo se iscedi mleko iz dojki za slučaj da je već počelo da se kvari.
2. Krene se sa mazanjem dojki tinkturom joda razblaženom sa vodom u odnosu 50:50 jednom dnevno. Tinktura joda je rastvor joda u alkoholu u odnosu 50:50, za razliku od povidon joda gde je odnos joda i alkohola, 70:30. To se čini zbog toga sto je mleko idealna podloga za razvoj bakterija i mora da se spreči njihov prodor unutar organizma. Koristi se razblažena tinktura, a ne povidon, zato što tinktura prodire u tkivo, a povidon ostaje samo na površini. Mazanje (čišćenje) se obavlja jednom dnevno, jer bi više od toga moglo da izazove iritaciju kože. Ovaj tretman se koristi pet dana.
Napraviti pauzu od nekoliko dana, videti da li u nekim dojkama još ima mleka, pa ako ima nastaviti mazanje razblaženom tinkturom još 3-4 dana samo one dojke u kojima ima mleka; isto jednom dnevno.
3. Psu se ne daje hrana dva dana kako bi se presekla laktacija. Posle toga se hrani za trećinu manje, uz što više povećanu fizičku aktivnsost. Proteini (belančevine) u ukupnoj količini hrane se smanjuju za trećinu.
4. Psu se daju tablete kalcijuma zbog laktacije, kako ne bi doslo do eklampsije (kočenje, grčenje mišića i gubitak koordinacije pokreta) kao posledice nedostatka kalcijuma.

38

Nokti

Problem predugačkih noktiju, koji mogu da stvore razne probleme: da se polome i stvore infekciju, da remete statiku psa i izazovu upalu zglobova itd, obicno se javlja kod pasa koji su stalno u stanu ili neprestano borave zatvoreni na nekoj mekoj podlozi (zemlja, trava …). Ukoliko pas redovno šeta po šljunku, betonu ili asfaltu, nokti se redovno troše i nije ih potrebno seći. Treba nastojati da se psu obezbedi redovno trošenje nokitiju tako da ne moraju da se seku. Obrati ti pažnju na peti prst (ukoliko nisu odstranjeni), jer taj nokat, pošto ne dodiruje zemlju, može kod starijh pasa da napravi pun krug i da počne da urasta u meso. Ukoliko se pojavi takva opasnost, treba ga seći, tj. potrkraćivati.
Skidanje kamenca sa zuba
Kamenac sa zuba psa treba redovno odstranjivati, čim se primeti da se gomila. Ako se to ne čini može doći do dubljih oštećenja zuba i gingive, i bolnih promena na njima.
Kamenac se skida stomatološkim instrumentom: eskavatorom. Ako njega nema, može se koristiti i testrica za ampule, ali ne njen nazubljeni deo koji može da ošteti gleđ zuba. Posle skidanja kamenca uputno je vatom natopljenom Hibideksom (melem koji se u humanoj medicini koristi kod paradentoze) prebrisati zube radi dezinfekcije.
Vađenje stranog tela iz uha
Strano telo iz uha psa se vadi uz pomoć veterinarskog otoskopa (ima dužu trubu od humanog) i namenske tanke dugačke pincete sa uglom od 90 stepeni na sredini. Sve drugo je imporvizacija. A jedna od improvizacija bi mogla da bude običan pean i baterijska lampa u ustima.

39

Zapaljenje uha

Lako zapaljenje uha se leči ispiranjem 3% rastvorom borne kiseline (3% Acidi borici) koja se koristi za ispiranje očiju kod ljudi i može se kupiti u humanim apotekama. Rastvor se sipa psu u uho nekoliko puta na dan. Kad mu se uspe pas protrese glavu i lepo rasporedi tečnost. Rastvor je potpuno neškodljiv i ne može biti greška ako se primeni, a upale zapravo nema. Za istu namenu može se koristiti i OTIFREE melem za uši na bazi Calendula-e (neven). Obe stvari se koriste za čišcenje ušiju od cerumena i prljavštine i imaju i blago antibakterijsko i antimikotičko dejstvo. U nedostatku specijalizovanih, gore navedenih rastvora, mogu se koristiti infuzioni fiziološki rastvor ili mlaka voda.
Za teže upale, pored gornjeg potrebna je i primena antibiotika i eventualna primena kortikostereoida za regeneraciju tkiva i smanjenje upale.
Voditi računa da upala uha može biti i gljivična, a ne samo bakterijska, u kom slučaju se koriste sredstva protiv mikoza (Canasten na primer) ili antimikotini i antibiotici ukoliko se radi o kombinovanoj infekciji.
Vađenje stranog tela iz oka
Principi su isti kao i humanoj medicini s tim što treba smiriti psa i obezbediti da se nikako ne pomera (npr. vezivanjem njuške, umotavanjem tela u ćebe, fiksiranjem glave o sto na kome leži i dr.). Ako je strani predmet vidljiv treba pokušati da se ukloni ivicom maramice ili papira, postupajući krajnje pažljivo i nežno. (Veterinari često koriste namensku tanku oftamološku pincetu, zakrivljenu pri vrhu pod uglom od 135°, tupih vrhova.) Da bi podigli očni kapak, horizontalno preko kapka postavimo drvce šibice, a zatim preko njega previjemo kapak unazad i naviše. Da bi detaljno pregledali oko potrebna nam je i lupa. Ako se strano telo zabilo u oko, ne treba dirati, nego smesta otići veterinaru, a u međuvremenu sprečiti psa da šapom dira oko (npr. tako što mu se na šape stave čarpe obložene vatom).
Trunje, čestice prašine, pesak, biljni polen i slično, često se mogu izbaciti iz oka ispiranjem. Kao sredstvo za ispiranje najbolje je koristiti 3% rastvor borne kiseline, a može poslužiti i ne previše hladan fiziološki rastvor, riblje ulje, parafinsko ulje, čaj, obična čista voda. Ispiramo na dva načina. Ili tako što komad gaze umočimo u sredstvo za ispiranje, pa gazu stisnemo iznad oka, ili koristeći pipetu za oči. U oba slučaja kažiprstom i palcem držimo oko otvoreno.

40

Problemi sa očima

Simptomi (sem očiglednh poput teških povreda) koji ukazuju na to da postoji neki problem sa okom su:
• zgrčenost oka (očni kapci su čvrsto stegnuti);
• pojačano suzenje očiju;
• glava u pedelu oka (oko posebno) predstavlja bolno mesto i pas ne dozvoljava da se pregleda;
• očna jabučica je crvene boje;
• pas šapom trlja oko ili čitavo lice o zemlju;
• gnojna izlučevina iz oka.
Najčešći problemi su strano telo u oku (koje se mora izvaditi) što je obično praćeno konjunktivitisom i konjunktivitis uzrokovan nečim drugim (ogrebotina, nadraženost prašinom i/ili dimom, tumor na kapku, urođeni nedostatak itd.).
Konjunktivitis se u lakšim slučajevima leči mašću za oči sa antibiotikom (npr. Gentomicinsulfat 0.3%) koja se stavlja 2-3 puta dnevno u oko. U težim slučajevima potrebne su i inekcije antibiotika, a u nekima i hiruško lečenje. Kao preventiva dobro je psima koji se kreću kroz visoku travu (lovački npr.) ukapati u oči malo parafinskog ili ribljeg ulja.
Treći očni kapak
Treći očni kapak se nalazi ispod donjeg kapka i vidiljiv je samo mali deo u uglu oka bliže njušci. Funkcija mu je da bude brisač oka koji uklanja strana tela. Ako se oko povuče u očnu šupljinu (što se može dogoditi usled starosti ili bolesti) treći kapak postane vidljiviji.
Njegovo naglo pojavljivanje može ukazivati na bolest. Najčešći znaci koji ukazuju da postoji neki problem su:
• beličasta membrana, obično sa crvenom ivicom, koja viri iz unutrašnjeg ugla oka;
• crvenkasta grudvica u unutrašnjem uglu oka;
• strano telo ispod trećeg kapka;
• crveno i bolno oko.
Ukoliko se kod psa pojave neki od ovih znakova, psa treba što pre odvesti veterinaru jer je verovatno neophodna neka hiruška intervencija. U međuvremenu, kao i u slučajevima povrede oka, oko treba ispiranjem održavati vlažnim kako bi se predupredila infekcija i smanjile tegobe psu.

41

Ne jede i ne kaki
Ako je pas progutao nešto što ne može da prođe normalno kroz sistem za varenje, košticu od šljive na primer, a što se manifestuje tako što neće da jede i da kaki (moguće je i povraćanje) i to traje par dana, lečenje se sastoji u tome da se psu da RANISAN, pola tablete, sačeka se 45 minuta da on smiri želudac, a onda se daje po 2 kubna milimetra parafinskog ulja (špricem u usta) na svakih pola sata, ukupno 15 puta. Ako pas iskaki predmet u narednih 12 sati, onda je sve u redu, u suprotnom je neophodna operacija kako bi se hiruški odstranio strani predmet.
Pošto iste simptome daju i razne infekcije moramo biti sigurni da se radi o progutanom nesvarljivom predmetu tako što smo ili videli psa da ga je progutao ili tako što se predmet vidi na rendgenu. U suprotnom, ako je neka infekcija u pitanju samo gubimo dragoceno vreme nedelotvornim lečenjem.
Povraćanje: koska - drvce
Ako pas povraća kao posledicu toga što je pojeo sitnu kosku ili drvce (videli smo ga pa smo sigurni da se o tome radi) koje mu je iritiralo želudac, to se leči tako što se psu ne daje hrana (generalno kod povraćanja) oko 24 sata, a daje mu se RANISAN, dva puta dnevno po pola tablete, koji ima za cilj da smanji stepen kiseline u želucu, kako bi se gastritis smirio.
Ukoliko povraćanje ne prestane u roku od 24 sata (eventualno do 36 sati), treba potražiti pomoć veterinara što hitnije jer se radi o nečemu ozbiljnom. Ublažavanje simptoma RANISAN-om je kod trovanja kontraproduktivno.
Poremećaj varenja usled infekcije stomaka
Uglavnom se manefestuje žitkom stolicom (između proliva i normalnog) tokom više dana i krčenjem creva. Leči se jednokratno jednim gramom streptomicina koje se daje oralno u prahu. Prah se istrese na parče hrane koju pas obožava i stavi mu se usta; prah može i da se rastvori u vodi i ubaci psu u usta većom kapaljkom ili nekim špricem. (Alternativno se mogu koristiti i antibiotici enrofloksacin (enfrofloxacin) ili linkomicin (linkomycin)). Potom deset dana po jedna tableta dnevno Digestal-a, koji potpomaže varenje, u toku glavnog obroka (može se staviti u obrok; pas će progutati tabletu). Uputno je davati i neki multivitaminski preparat poput Cafortran-a.

42

Zatvor – proliv
Zatvor kod psa se, kao i kod ljudi, reguliše tako što se daje parafinsko ulje, ili u hranu ili se špricom daje u usta (kako se psu inače daju sirupi). Treba voditi računa da u spremljenoj hrani ima dovoljno biljnih vlakana (na primer rendane sveže šargarepe). Dakle daju se masti i celuloza.
Proliv se reguliše kuvanim pirinčom, bananama, medicinskim ugljem i zeolitima. Dakle ugljeni hidrati bez masti i celuloze. Naravno ukoliko se radi o nekoj bolesti (trovanje hranom, virusno ili bakterijsko oboljenje), onda se ta bolest leči lekovima u dogovoru sa veterinarom. Dobar stabilizator stolice kog proliva je i gotova suva hrana za pse.
Vuče guzu
Ako pas vuče guzu po zemlji, prvo se vrši pražnjenje analnih kesica, koje su najčešći uzrok te pojave. Ako se vučenje guze nastavi onda se vrši čišćenje od parzita ukoliko već nije nedavno vršeno. Treba imati u vidu da pas obično vuče guzu po zemlji i kada ima proliv, posle vršenja velike nužde, jer i to iritira anus koji se ojeo od proliva i čestog vršenja nužde. Međutim, ako se to nastavi tokom par dana pošto je proliv prošao, onda taj uzrok treba odbaciti.
Analne žlezde i analne kesice
Kod velikog broja pasa nikada ne dođe do začepljenja kanala analnih kesica i upale. Obično se to događa ako pas tokom dužeg vremena, zbog nepravilne ishrane, ima suviše meku stolicu, pa se analne kesice ne prazne prirodnim putem. PSU SE MORAJU DAVATI POVREMENO KOSKE (2-3 PUTA NEDELJNO), DA STOLICA NE BI BILA SUVIŠE MEKA.
Kod mladih pasa, koji još nisu odrasli retko dolazi do začepljenja i upale analnih kesica, ali je moguće i to se ne može uzeti za čvrsto pravilo.
Kao posledica začepljenja kanala analnih kesica može doći do apcesa i upale tkiva oko analnih kesica. Zatim zapaljenja žljezde na vratu i na tom mestu se pojavljuje gnoj. (Upala se sanira tako što se mesto na vratu obrije brijačem i pusti da se zasuši. Naravno pre toga treba isprazniti analne kesice.) Takođe može doći i do zapaljenja uha, kao i do pojačanog linjanja (opadanja dlake). U težim slučajevima primenti antibiotsku terapiju gentamicinom intramuskulaturno.

43

Pražnjenje analnih kesica
Analne žlezde se nalaze na oko 5 i 7 sati, a otvori analnih kanala na 4 i 8 sati, ako posmatramo anus kao časovnik. Normalno su veličine zrna graška. Analne kesice kod nekih pasa mogu biti prilično udaljene od rektum-a, ali uglavnom su na oko santimetar i po u stranu od njega.
Pražnjenje se vrši eksterno i interno. Ekstreno obično rade sami vlasnici tako što podignu rep jednom rukom u vertikalno u vis, (gledaju da ne budu iza psa, jer najčešće prska u tom pravcu), a drugom pritisnu plcem i kžiprstom, svekim sa po jedne strane anusa na oko 4 i 8 sati. Područije rektuma se stiska istovremeno sa oba prsta, tako da kesice pritiskaju jedna drugu (unutar rektuma). Normalno je dovoljan umereni pritisak da se sadržaj analnih kesica izbaci kroz otvore analnih kanala. Ovo je nepouzdaniji metod (u nekim slučajevima naprosto ne uspeva). Interno praktijuju veterinari (a mogu i obučeni vlasnici). Uzmu se hiruške rukavice, prsti se naulje nekim sredstvom za podmazivanje (recimo parafinsko ulje). Jedan prst se zavuče u anus, a drugim se istiskuje zadržaj počev od 5 i 7 sati pa na gore do 4 i 8.
Kod pražnjenja analnih kesica, važno je da se to uradi kako treba, tj. da se potpuno isprazne. U protivnom one se brže pune nego sto je normalno, i odatle potiče mit da kad se jednom počne sa pražnjenjem analnih kesica, to onda mora da se radi stalno, što nije tačno.
Analne kesice se u principu ne prazne preventivno jer mnogi psi nemaju nikad problem sa začepljenjem (češći je kod pasa manjih gabarita), nego tek kad se uoči neki problem (najčešće tako što pas vuče guzu). Međutim, ako pas uprkos korigovanoj ishrani (kosti, suvlja i čvršća hrana) ima stalno izražen problem, onda ih treba preventivno prazniti jednom mesečno.

44

Uklanjanje krpelja
Krpelj se skida pincetom, po mogućstvu namenskom koja ima ukrštene krake, tako da kad se pritiska, širi se, a kad se odpusti sama se zateže. Krpelj se uhvati pincetom što biliže koži. Potom se polako izvlači i to ravno, pod pravim uglom od kože i bez ikakvog uvrtanja. Paziti da se ne zdrobi, ne proboije i ne stiska telo krpelja. Ukoliko deo glave ostane u koži najpametnije ga je ostaviti pa će ga organizam sam izbaciti. Vađenje sterilnom iglom eventualnih ostataka glave nepotrebno rizikujemo da neurotizujemo životinju i da je eventualno povredimo ili pak izazovemo neku infekciju ukoliko igla nije 100% sterilna. Na kraju hidrogenom isperemo mesto ujeda.
Zbog raširenosti babezioze (piroplazmoze) koju izaziva protozoa tkivni parazit iz roda Babesia (koji parazitira u krvi i razara crvena krvna zrnca) treba neko vreme pratiti psa. Prosečno vreme inkubacije kod piroplazmoze je 10 – 21 dan. Klinički znaci su visoka temperatura (pas je mlaksao i bezvoljan), kolaps i urin boje kafe. Ako se primeti bilo koji od tih znakova suštinski je važno što pre doći do veterinara kako bi se što pre počelo sa terapijom (Imizol, Berenil) jer je pas životno ugrožen i ako se na vreme ne krene sa lečenjem, smrtni ishod je izvestan.

Merenje teperature

Za merenje temperature najbolje je koristiti elektronski termometar jer on ima tanku savitljivu plastičnu sondu koja lako ulazi u anus psa, a ne može da se polomi ili prsne. Uz to merenje kratko traje, oko 30 sekundi i termometar sam daje zvučni signal kada je merenje završeno. Termometar namenjen za merenje temerature psa ne treba koristiti u druge svrhe.
Temperatura kod psa se meri isključivo rektalno. Poželjno je pre merenja termometar nauljiti parafinskim ulje, vazelinom ili maslinovim uljem. Dok jedan obuzdava psa, drugi ubaci termometar oko 2,5 cm u anus pod uglom da prijanja uz zid debelog creva (rektuma). Kad termometar da signal da je merenje završeno, izvadi se, očita i dezinfikuje.
Normalna temperatura psa u mirovanju je između 38 i 39 stepeni C. Treba imati u vidu da je kod fizičke aktivnosti temperatura psa nomralno povišena (kao i kod izlaganja visokoj spoljnoj temepraturi), tako da temperaturu treba uvek meriti pošto je pas neko vreme proveo u mirovanju.

45

Merenje pulsa
Puls se meri tako što se jagodicama kažiprsta i srednjeg prsta pritisne arterija. Najbolje mesto je buntna (femoralna) arterija koja se nalazi sa unutrašnje strane zadnjih nogu, odmah ispod pazuha i to u tački neposredno pre ulaska femoralne arterije u telo. Puls takođe možemo naći pednjim nogama iznad laktenog zgloba i kod nekih pasa ga je u toj tačci i lakše osetiti.
Normalan puls psa u mirovanju se kreće od 65 – 120 u minuti. Kod malih pasa je viši 90 – 120, a ko velikih niži 65 - 90.
Merenje broja udisaja (ili izdisaja)
Da bi dobili vrednosti disanja brojimo ili samo udisaje ili samo izdisaje. I to kada je životinja u mirovanju neko vreme. Normalan broj udisaja (ili izdisaja) je 10 – 30 u minuti.
Plitko disanje je znak za bol u grudima. Različito disanje koje se menja od dubokog do plitkog, sa čestim uzdasima je znak ozbiljnog oboljenja.
Ujed zmije
U Srbiji su otrovne samo dve vrste zmija, obe iz roda Vipera. Vipera ammodytes (poskok) i Vipera berus (šarka). Po spoljašnjem izgledu se prilično razlikuju od neotrovnih. Nijedna od njih nije duža od 90 santimetara. Takodje su deblje i trome. Poskok i šarka imaju kratak rep, a njihove trogulaste glave su vidljivo odvojene od vratnog dela.
Kao vid prve pomoći ranu od ujeda treba podvezti ako je moguće, ali je NE treba isisavati otrov iz rane (uvek postoji neka rana u ustima, desnima, karijes na zubu i sl).
Protivotrov koji se kod nas može nabaviti podjednako je efikasan za obe vrste, čime je situacija znatno pojednostavljena u odnosu na područija gde ima više potpuno različitih otorovnica i stoga različitih protivotrova. Isti protivotrov se koristi i kod čoveka i kod psa. Ubrizgava se (OBAVEZNO PROČITATI UPUTSTVO) intramuskularno ili subkutano, po mogućstvu u blizini mesta ujeda.

46

Lekovi
Carbo medicinalis
Aktivni ugalj je adsorbent sa visokim afintitetom vezivanja hidrosolubilnih i liposolubilnih jedinjenja koje je omogućeno velikom specifičnom površinom njegovih čestica. Vezuje i eliminiše iz organizma mnoge toksične supstance, sastojke lekova, gasove, žučne kiseline i proizvode bakterijskog metabolizma. Ne resorbuje se iz digestivnog trakta i ne podleže metaboličkoj razgradnji. Koristi se za olakšavanje probavnih teškoća kao što su nespecifični prolivi i problemi izazvani stvaranjem gasova. Upotrebljava se, po potrebi, 1 do 2 tablete razmućene u vodi, 3 do 4 puta dnevno.
Digestal
Sadrži proteazu, amilazu, lipazu, hemicelulazu i žuč. Enzimi proteaza, amilaza i lipaza su neophodni kod varenja belančevina, ugljenih hidrata i masti. Hemicelulaza omogućava razlaganje celuloze. Žuč pomaže emulgovanju masti. Upotrebljava se kod poremećaja varenja. Daje se u toku ili neposredno posle obroka. Tableta treba da bude progutana cela, nesažvakana.
Flogocid
Flogocid je u osnovi polivalentan bakterijski filtrat koji sadrži baktericidne materije, produkte metabolizma autolize bakterija: E. coli, B. pyocianeus, Streptococcus beta haemoliticus, Staphylococcus aureus i albus. Ove baktericidne materije u kombinaciji sa 8 – hidroksi – 7 – iodikinolin – 5 – sulfonskom kiselinom (kiniofon) i antiseptikom (borna kiselina), deluju antiflogistički, antibakterijski i antimikotički i u onim slučajevima kada se sa antibioticima širokog spektra ne postižu zadovoljavajući terapijski efekti. Upotrebljava se za lokalnu terapiju kod zapaljenja (flogoza) kože i sluzokože, dekubitusa, inficiranih rana, opekotina, ozbeblina, ulkusa, fistula, flegomona, panaricijuma, ekcema, mastitisa, limfadenitisa, gnojnih otitisa, gljivičnih infekcija kože.
Hepalpan mast
Za tegobe uzrokovane poremećajem cirkulacije krvi u venama nogu, tupim predmetima ili uganućima, protiv hematoma i otoka. Ne aplikuje se na otvorene rane.
Burov rastvor
Protiv otoka.
Hidrogen 3% rastvor
Za ispiranje ušiju (samo kod upale ili ako su jako zaprljane, inace se uši čiste na suvo) i rana.
Infuzioni rastvor (natrii chloridi infundibile 0,9%)
Za ispiranje očiju, nosa i ušiju. Takođe kod dehidracije.
Borna kiselina (acidi borici solutio 3%)
Blagi antiseptik, ne draži kožu i sluzokožu. Primenjuje se u obliku vodenog rastvora 3%. Vodeni rastvor 3% pogodan je za ispiranje stranog tela iz oka, kao i za ispiranje ušiju.

47

Mebendazol
Protiv intestinalnih endoparazita (crevni paraziti). Minimalna terapijska doza kod psa je 25mg/kg, a maksimalna 50 mg/kg.
Soltrik
Protiv intestinalnih endoparazita (crevni paraziti). Isto što i Mebendazol, samo registrovan kao veterinarski lek.
Helmivet
Protiv intestinalnih endoparazita (crevni paraziti). Isto što i Mebendazol, samo registrovan kao veterinarski lek.
Cestal Plus
Protiv intestinalnih endoparazita.
Drontal Plus
Protiv intestinalnih endoparazita.
Pratel
Protiv intestinalnih endoparazita.
Polyverkan
Protiv intestinalnih endoparazita.
Frontline
Fipronil 10% w/v. Protiv krpelja i buva. Odbija (repelent) i ubija. Proizvodi britanska firma MERIAL. Doza: približno 7,5 -15 mg/kg.
Nystatin (Nistatin)
Nistatin je polienski antibiotik koji deluje fungistički i fungicidno na veliki broj gljivica in vitro. Nistatin ne deluje na bakterije, protozoe i viruse. In vivo, efikasan je samo u terapiji infekcija izazvanih sojevima Candida. Praktično se ne resorbuje iz digestivnog trakta, sa kože ili sluzokože. Ako dospe u cirkulaciju izaziva jake toksične efekte.
Canesten
Clotrimazolum. Klotrimazol je sintetski derivat imidazola sa širokim spektrom antimikotskog dejstva. Deluje fungistatski i fungicidno i njegov antigljivični spektar uključuje dermatofite –Trichopyton rubrum, T. mentagrophytes, Epiedrmophyton flocosum i Microsporum canis, zatim Malassezia furfur, Aspergillus fumigatus, Candida albicans. Pored gljivica klotrimazol deluje i na neke bakterije kao što su Staphylococcus aureus i Streptococcus pyogenes, i na Trichomonas vaginalis.

48

Gentamicin
Antibiotik širokog spektra, aminoglikozidne grupe, bakteicidnog delovanja; Spektar delovanja obuhvata gram-pozitivne i gram-negativne bakterije, i to: Pseudomonas aeruginosa, indol pozitivne sojeve Proteusa, E. coli, grupe Aerobcter-Klebsiella, Salmmonell, Shigella, N. gonorhoeae, stafilokokuse. Posebno je koristan za bakterije koje su otporne na penicilin i cefalosporine. Infekcije uha, grla, urinare, oka, kože, teške infekcije rana, opekotine komplikovane sepsom. Ugrožava bubrege i može da ošteti sluh. Loše se apsorbuje iz gastrointestinalnog trakta a oštećuje sluzokožu creva, tako da se daje isključivo intramuskularno, izuzev za infekcije oka, uha, kože i površinske rane kada se koristi u vidu masti. Doza kod psa je 4 mg/kg dva puta dnevno prvog dana, a potom jedan put dnevno. Maksimalno trajanje terapije je 5 dana. Ne davati ga skotnim kujama.
Garamicin mast za oči
(Gentamicinsulfat 0.3%) Infekcije oka; antibotik gentomicin mast ali sterilno u formi sulfata za primenu u oftamologiji.
Geramicin kapi
za oči
Sve isto kao i gornje, samo nije mast nego kapi.
Tetraciklin
Doksiciklin je antibiotik najači iz grupe tetraciklina, sa bakteriostatskim dejstvom na veliki broj mikroorgnizama (gram-pozitivne i gram-negativne bakterije, rikecije, hlamidije, mikoplazme, borelije, leptospire i dr.). Antibakterijski spektar doksiciklina obuhvata sledeće mikroorganizme: od gram-pozitivnih koka, stafilokoke (Staph. Ureu, Staph. Epidermidis) i streptokoke (Str. pyogenes, Str. pneumoniae, Str. faecalis) zatim gram-pozitivne bacile (Listeria monocytogenes, Corynebacterium diphteriae, Bacillus anthracis, Clostridium perfringens, Propionibacterium acnes), gram-negativne koke (Neisseria meningitidis, Neisseria gonorrhoeae), gram-negativne bacile (Haemophilus influenzae i parainfluenzae, Pasteurella, Brucella, Yersinia enterocolitica, Francisella tularensis, Bordetella, Shigella, Salmonella, Enterobacter, Vibrio cholerae, Bacteroides), spirohete (Treponema pallidum, Leptospira, Borrelia burgdorferi, Borrelia recurrentis), mikoplazme (M. pneumoniae, M. hominis, Ureaplasma urealyticum), hlamidije (Chl. Trachomatis, Chl. Pneumoniae, Chl. psittaci), rikecije (uzročnike pegavog tifusa, murinog tifusa, Q-groznice i dr.), nokardije, koksiele i od parazita Plasmodium falciparum.

49

Eritromicin
Eritromicin je antibiotik širokog spektra iz grupe makrolida. Antibakterijski spektar eritromicina obuhvata streptokoke, stafilokoke, M. pneumoniae, Lagionella, Hlamidije, Branhamella catralis, Bordatella pertussis, Corynobacterium diphtheriae, H. influenzae, Clostridiae, Erysipelothrix rhusiopathiae, zatim N. meningitis, N. gonorrhoeae, Treponema pallidum, Campylobacter jejuni i Helicobacter pylori.
Pseudomonas aeruginosa, E. coli, salmonele, šigele i klebsiele su rezistentne na eritromicin. Eritromicin je visoko efikasan u lečenju raspiratornih infekcija izazvanih tipičnim (Streptokoke, H. influenzae, Branhamella cataralis) i atipičnim (Mycoplasma pneumoniae, Legionella pneumophila) raspiratornim patogenima, infekcija izazvanih Hlamidijama i drugim navedenim patogenima.
Amoxicillin sa klavulanskom kiselinom
Polusintetički penicilin sa širokim spektrom dejstva. Zaštičeni nazivi lekova u prodaji su Panklav i Amoxiklav.
Ceftriaxon
(Longacef, Azaran) Cefalosporin treće generacije za parenteralnu primenu koji ispoljava snažnu antibakterijsku aktivnost na veliki broj grampozitivnih i gramnegativnih bakterija.
Ciprocinal
Ciprofloksacin
Hinolonski antibiotik širokog antibakterijskog spektra koji obuhvata veliki broj mikroorganizama, uključujući i sojeve rezistentne na druge antibiotike. Najosetljivije su gram negativne baketerije, uključujući: Shigella spp., Pseudomonas spp., Neisseria spp. i Campylobacter spp. Od gram pozitivnih bakterija osetljive su stafilokoke, uključujući i sojeve koji produkuju beta-laktamazu, dok su Streptococcus pneumoniae i Enterococcus faecalis manje osteljive. Ciprofolksacin je aktivan protiv hlamidija i nekih mikobaketerija, dok je većina anaerobnih bakterija rezistentna. Deluje i na Bacillus anthracis.

50

Orvagil (Orvažil)
Antibiotik čije je generičko ime metronidazol. Deluje na protozoe (Giardia lamblia, Entamoeba histolytica, Trichomonas vaginalis, Balantidium coli, Blastocystis hominis), anaerobne bakterije (Bacteroides spp. uključujući B. fragilis, Fusobacterium spp., Clostridium spp., Peptostreptoccocus spp., Peptococcus spp.) i fakultativne anaerobe (Gardnerella vaginalis, Helicobacter pylori). U anaerobnim uslovima metronidazol lako prolazi kroz ćelijsku membranu mikroorganizama, a nakon redukcije inaktiviše DNK i dovodi do stvaranja citotoksičnih supstancija koje razaraju ćeliju. Orvagil se brzo i potpuno resorbuje posle peroralne primene (bioiskoristljivost je oko 100%), a maksimalne koncentracije u plazmi postiže nakon 1-2 sata. Dobro prodire u tkiva i telesne tečnosti (kosti, jetra, mleko, žuč, saliva, seminalna tečnost, vaginalni sekret).Brzo prolazi placentarnu i hematoencefalnu barijeru. Metaboliše se u jetri, a izlučuje urinom (80%) i manjim delim fecesom. Ne primenjuje se kod skotnih kuja.
Streptomicin
Antibiotik dobijen prvi put iz culture gljivica Actinomyces griseus, a danas se proizvodi i sintetički. Streptomicin je antibiotik koji pouzdano deluje na gram-negativne bakterije, u prvom redu na E.coli, Mycobacterium tuberculosis, Pseudomonas aeruginosa, Pasteurella i dr. kao i na izvestan broj gram-pozitivnih bakterija. Streptomicin se resorbuje samo posle parenteralne primene. Posle i.m. injekcije brzo se postižu terapijski aktivne koncentracije leka u krvi, dok su one u eksudatima (pleuralnom i peritonealnom) znatno niže. Izlučuje se uglavnom preko bubrega. Primenjen oralno, streptomicin deluje samo lokalno u crevima. Doza kod psa je 10mg/kg (0,1 g na 10 kg), dva puta na dan. Preparat se ne daje psima sa oštećenim sluhom, bubrezima, centrom za ravnotežu i srčanom insuficijencijom, kao ni životinjama preosetljivim na streptomicin i životinjama u stanju šoka.
Berenil
Za piroplazmozu (babesiosis).
Imizol
Za piroplazmozu (babesiosis); noviji i manje toksični lek od Berenil-a.
Didermal krem
Kortikosteroid betametazon i antibiotik gentamicin. Za različite dermatoze koplikovanim bakterijskim infekcijama, pored ostalog i hronični ekcematozni otitis externa.
Deksametazon -neomicin kapi za oči i uši
Kortikosteroid deksametazon i antibiotik neomicin. Kod inflamatornih reakcija prednjeg segmenta oka i spoljašnjeg ušnog kanala.

51

Otex kapi
Za lečenje kombinovanih bakterijskih i gljivičnih upala uha. Kombinacija antibiotika (gentamicina) i fungicida.
Otifree
Za čišćenje cerumena i prljavštine kao i za dezinfekciju uha.
Urea hydrogen peroxide
Za čišćenje cerumena i prljavštine kao i za dezinfekciju uha.
Ranisan
Ranitidin u obliku rnitidin hidrohlorida. Renatidin je kompetitivni, reverzibilni antagonist histaminskih H2 receptora u sluzokoži želuca, koji inhibira i bazalnu i stimulisanu (hrana, histmin, lekovi) sekreciju gastrične kiseline. Dejstvo ranitidine traje 8 – 12 časova.
Hibideks
Biljni melem za dezinfekciju usta, posebno gingive, te se posebno koristi kod paradentoze i kod ljudi i kod pasa.
Cafortan
Vitaminski koncentrat za pse. Sadrži 13 vitamina, 8 superlemenata, 4 minerala i 10 esencijalnih aminokiselina.
Calcefos
Kalcijumski peparat za pse. Sadrži odnos kalcijuma i fosfora 1,7:1 i vitamine A i D, bez kojih organizam kao i bez fosfora ne može da apsorbuje kalcijum. Takodje sadrži mangan i proteine. Ako je psu potreban kalcijum, mora se
i treba se koristiti bez obzira da li se istovremeno koristi i
Cafortan ili neki drugi multivitaminski i multimineralni preparat.
Oligovit
Multivitaminski pereparat za ljude. Sadrži sve najvažnije vitamine i minerale. Nedostatak mu je što nema selena, pa
ga treba koristiti zajedno tabletam selena. Kada je pas u pitanju nije losa ideja koristiti ga, pored selena i sa AD kapima, čime se manje više dobija isti efekat kao i sa Cafortranom (samo sto ima da se nabavi u humanim apotekama i ukupno je znatno jeftinije).

52

Latinski termini u medicini
Latinski
Skraćenica
Značenje
ante cibum
ac
pre obroka
bis in die
bid
dva puta dnevno
carbo medicinalis
aktivni ugalj (medicinski ugalj)
coniunctiva (tunica conjunctiva)
Veznica očnih kapaka; vežnjača
corpora aliena
strano telo
gutta
gt
kap
hora somni
hs
pre spavanja
in vitro
van živog organizma
in vivo
u živom organizmu
membrana tympanum
bubna opna
oculus dexter
od
desno oko
oculus sinister
os
levo oko
otitis externa
zapaljenje spoljnog uha
per os
po
preko usta (oralno)
post cibum
pc
posle obroka
pro re nata
prn
po potrebi
quaque 3 hora
q 3 h
svaka tri sata
quaque die
qd
svaki dan
quater in die
qid
četri puta dnevno
ter in die
tid
tri puta dnevno

Autor: Vladan Đorđević
email: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skript da bi ste je videli.
 
Prijavi uredniku   Prijavljen Prijavljen  
  Pisanje je dopušteno samo registrovanim korisnicima.
#443
antic gm (Korisnik)
Fresh Boarder
Nâpisa: 1
graphgraph
Korisnik je sada Offline Profil ovog korisnika
Odgovor:Biznis - Tartufi u Srbiji pre 3 Godina, 12 Meseca Karma: 0  
svaka cast za informaciju...
 
Prijavi uredniku   Prijavljen Prijavljen  
  Pisanje je dopušteno samo registrovanim korisnicima.
#444
Svemirko (Korisnik)
Fresh Boarder
Nâpisa: 1
graphgraph
Korisnik je sada Offline Profil ovog korisnika
Odgovor:Biznis - Tartufi u Srbiji pre 3 Godina, 10 Meseca Karma: 0  
Zelim da mi odgovorite ako znate na sledece...pre 10 godina posadjene sadnice topole i divlje leske zarazene micelijumom tartufa.Do sada nije niko ni pokusao da pregleda teren.Sta mislite kada bi tartufi trebali da budu zreli za trazenje??? Kad su kupljene sadnice receno mi je da moram da cekam 10 godina ... Hvala unapred na odgovoru...
 
Prijavi uredniku   Prijavljen Prijavljen  
  Pisanje je dopušteno samo registrovanim korisnicima.
#462
lagotto (Korisnik)
Fresh Boarder
Nâpisa: 2
graphgraph
Korisnik je sada Offline Profil ovog korisnika
Odgovor:Biznis - Tartufi u Srbiji pre 3 Godina, 2 Meseca Karma: 0  
PAS ZA TRAZENJE TARTUFA - LAGOTTO ROMAGNOLO
VISE MOZETE VIDETI NA lagottotartufi.com
 
Prijavi uredniku   Prijavljen Prijavljen  
  Pisanje je dopušteno samo registrovanim korisnicima.
#464
lagotto (Korisnik)
Fresh Boarder
Nâpisa: 2
graphgraph
Korisnik je sada Offline Profil ovog korisnika
Odgovor:Biznis - Tartufi u Srbiji pre 3 Godina, 1 Mesec Karma: 0  
Lagotto romagnolo je jedina rasa pasa koja je priznata u svetu za pronalazenje tartufa. Rasa koja se ne linja nema miris posto ima vunu.Idealna za cuvanje u kuci ili stanu.Imamo stence za prodaju.
Vise mozete videti na www.lagottotartufi.com kontakt.tel
00381/ 064-4298840 Dragan ili email: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skript da bi ste je videli.
 
Prijavi uredniku   Prijavljen Prijavljen  
  Pisanje je dopušteno samo registrovanim korisnicima.
#465
festa (Korisnik)
Fresh Boarder
Nâpisa: 1
graphgraph
Korisnik je sada Offline Profil ovog korisnika
Odgovor:Biznis - Tartufi u Srbiji pre 3 Godina, 1 Mesec Karma: 1  
 
Prijavi uredniku   Prijavljen Prijavljen  
  Pisanje je dopušteno samo registrovanim korisnicima.
Idi na vrh Odgovor

Crveni krug

crveni_krug.png
pretrazivac
samo po nadjisve.com
po celom srpskom web-u